sjöfartshistorisk tidskrift Sök på lanspumpen.se

Böcker publicerade av Länspumpens medarbetare

Klicka på resp. bild för mer information

Fraktare Fraktare från Tjörn.
Lennart Bornmalm och Krister Bång, Länspumpen 2021

Boken handlar om fartygsöden av järnare från Tjörn, främst under den dynamiska perioden på 1950- och 1960- talen. Över 100 fartygsöden behandlas. Vi följer fartygens väg från vaggan till graven med inspiration av det populära teveprogrammet Det sitter i väggarna. Dessutom förekommer flera intressanta artiklar om utvecklingen från bondesjöfart till dagens sjöfart.  

Concordia Över älven och ut på världshaven.
Krister Bång, Rickard Sahlsten och Thomas Taro Lennerfors, Breakwater Publishing 2023

Historien om Concordia Maritime är historien om entreprenörskap, svensk sjöfart och framväxten av rederinäringen som egen näringsgren. Om upp- och nedgångar. Om att satsa och vinna – men även förlora. Sen våga satsa igen.

 
Tyden Donsöredaren på Skeppsbron – Historien om Ektank under femtio år.
Krister Bång m.fl., Breakwater Publishing 2018

Här berättas en spännande och mångfacetterade historia om hur en liten oljehandel på Donsö kunde utvecklas till denna betydande aktör i produkttank vilket Ektank AB idag är. Historien innehåller fartygsaffärer, satsningar på tonnage som hade kunnat gå i såväl dur som moll och olyckor som kunde slutat illa. Boken inleds med en ingående beskrivning av det nya tonnage som vuxit fram på varvet i Kina och detta förstärks av en fotodokumentation i toppklass.  

Tyden Grosshandlaren och redaren Ludvig Tydén.
Bo Jershed, Båtdokgruppen 2020

Ludvig Tydén & Co med säte på Skeppsbron i Stockholm var under några år i slutet av 1850-talet det största segelfartygsrederiet i Stockholm. Under sin aktiva tid som redare mellan åren 1833 och 1863 var Ludvig Tydén verksam som korrespondent- eller huvudredare för sammanlagt 30 segelfartyg. Fartygen seglade över hela världen både inom bolagets egen import- och exportverksamhet och till stor del även inom fristående fraktfart.
 
Jorden:runt Jorden runt och andra händelser till sjöss
Göran Sändare, Båtdokgruppen 2021

Detta är en antologi som innehåller författarens egna fackartiklar och kåserier. De handlar om egna upplevelser men också om forskningar i arkiv med olika öden till sjöss som gemensam nämnare. Flera av texterna har varit publicerade i sjöfartshistoriska tidskrifter medan några är nyskrivna. Boken spänner över tiden från mitten av 1800-talet fram till våra dagar.  


Hedstrom Från Orust till Fiji
Göran Sändare, Båtdokgruppen 2020

Den 33 år unge svenske sjökaptenen Niklas Hedström emigrerade år 1853 från Myckleby på Orust till Australien. Där seglade han som befälhavare på sitt eget fartyg Hercules och senare på andra fartyg och tjänade pengar på frakter till och från Australien, Nya Zeeland,Indien och Filippinerna. I denna berättelse följer vi Niklas och hans hustru Alices öden och äventyr på Fiji, och även sonen Maynards fortsatta framgångssaga.  


Annan sjöfartslitteratur från vårt lager

Klicka här för aktuell lagerlista

 

Till början på sidan

   Senast uppdaterad: 21 maj 2023 Följ oss gärna på Facebook   
   ©2021 LÄNSPUMPEN       |       Kontakt      |      Länspumpen, Skansvägen 9, 471 32 Skärhamn