LÄNSPUMPEN    sjöfartshistorisk tidskrift
 START  SENASTE NUMREN ÖPPET ARKIV ARTIKLAR MÅNADSFARTYG

MÅNADSFARTYG SEPTEMBER 2018

Passagerarbåten Draken. Byggd 1973 vid Boghammar Marin AB på Lidingö som m/s Mysingen, Hon har kapacitet för 88 personer. På maskindäck sitter man ute och vid fint väder kan även utsikten på soldäcket avnjutas.

Draken byggdes för trafik på Gambiafloden i Afrika och trafikerade under åren 1973-1976 traden Basse - Banjul. Fartyget togs därefter hem till Stockholm och mellan 1976 och 1994 trafikerade hon olika linjer för Strömma kanalbolag.

Mellan 1994 och 2017 bar fartyget namnet Fjord-Lord med Bergen som hemmahamn och gick på olika linjer i Sognefjorden. Fjord-Lord trafikerade bland annat linjen mellan Flåm och Gudvangen, vilken kan rekommenderas för den som har vägarna förbi Sognefjorden.

Ombord på Draken finns cafeteria samt en stor toalett. Draken har en av de mest moderna huvudmotorerna i hela Skärgårdsflottan, nämligen Scanias senaste motorversion som betraktas mycket miljövänlig. Draken är alltså utrustad med efterbehandlingsanläggning SCR för att minska utsläppen av NOX.

Draken ägs idag av Madam Rederi AB vilket till dels ägs av Nils Drakenberg. Han driver också Teaterskeppet. Det är alltså efter hans efternamn fartyget fått namnet Draken.

Madam Rederi utför på uppdrag av Waxholmsbolaget trafik i Stockholms södra och mellersta skärgård.

Text: Krister Bång

Fler månadsfartyg.
Draken