LÄNSPUMPEN    sjöfartshistorisk tidskrift
 START  SENASTE NUMREN ÖPPET ARKIV ARTIKLAR MÅNADSFARTYG

MÅNADSFARTYG JUNI 2018

I år 2018 fyller Dalslands Kanal 150 år. Detta firas på många sätt inte minst med oldtimern på kanalen Storholmen. Hon inleder trafiken redan den 2 juni med en historisk resa från Köpmannebro genom hela sjösystemet till Dals Ed, en resa på två dagar. Storholmen har trafikerat kanalen sedan 1938 det vill säga i 80 år.

Fartyget har en mycket intressant historia.

Hon byggdes av järn på klink 1896 i Oskarshamn av Oskarshamns Mekaniska Verkstad med namnet Furesøen för ett danskt rederi för trafik på sjön Furesøen. Snart nog visade det sig att fartyget var för stort för sin trad och redan efter två år togs hon ur trafik och utbjöds till försäljning.

Den vittbefarne sailorn John Berg från Gävle slog till och köpte henne i juni 1900 ″as is″ i insjön. Han förde henne ut till Öresund med hjälp av en maskinist och två ångvältar. Sedan kom hon upp till Gävle och sattes i trafik mellan staden och Bomhus under namnet Bomhus II. Under första världskriget blev det ont om kol och hon såldes därför i februari 1917 till sockerbagare Lundevall i Enköping som använde fartyget till att frakta ut gäster till sitt värdshus Fagerudd. Detta blev också fartygets nya namn. I maj 1927 återvände hon till Norrland och kom till Holmsund och fick heta Döbeln. Nu blev det trafik mellan Umeå och Holmsund. I juli 1933 såldes hon till kapten Edman i Ljungskile och fick namnet Storholmen. Hon sattes i trafik mellan Ropsten och Viggbyholm, därav namnvalet. Efter två år kom hon ner till Göteborg och gick i trafik i skärgården innan hon i mars 1938 såldes till Lennartsfors för den trafik som hon kanske har blivit mest känd för.

Båten var ångslup fram till 1951 då hon fick sin första motor, en Deutz. Numera sitter det en Volvo Penta i henne. År 1969 byggdes hon om vid Kållandsö Varv och förlängdes samtidigt med 3 meter. 1973 fick hon en ny styrhytt.

Numera har fartyget certifikat för 100 passagerare. Hon går numera i trafik mellan Håverud och Bengtsfors, den kanske naturskönaste delen av kanalen. Hon går i samtrafik med Dalslandia. Måndag, onsdag och fredag går Storholmen mellan Bengtsfors och Håverud och tisdag, torsdag och lördag i motsatt riktning. På söndagen vilar man sig.

Fler månadsfartyg.
Storholmen